Lasă un comentariu

Nașterea din nou este tulburătoare

Am întâlnit adesea oameni care atunci când sunt întrebați dacă sunt născuți din nou, răspund pe un ton de superioritate: „DA!”. Unii, într-adevăr, pe  bună dreptate dau acest răspuns. Dar alții răspun asta pentru că nici ei nu știu sigur dacă este așa. Ba, mai mult, se și tem să se gândească la asta – le este frică să se întrebe asta. Ce știm cu toții, foarte clar, este că trebuie să fim născuți din nou. De ce, totuși, este tulburătoare întrebarea „Crezi că ești născut din nou?” ?

Ioan 3 – 3. Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.” 4. Nicodim I-a zis: „Cum se poate naşte un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale şi să se nască?” 5. Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu. 6. Ce este născut din carne este carne, şi ce este născut din Duh este duh. 7. Nu te mira că ţi-am zis: „Trebuie să vă naşteţi din nou.” 8. Vântul suflă încotro vrea şi-i auzi vuietul; dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge. Tot aşa este cu oricine este născut din Duhul.”

„În primul rând, învățătura Domnului Isus despre nașterea din nou ne confruntă cu starea noastră deznădăjduită din punct de vedere spiritual, moral și legal în absența harului regenerator al lui Dumnezeu. Înainte de nașterea din nou suntem morți din punct de vedere spiritual. Suntem egoiști și rebeli din punct de vedere moral. Suntem vinovați din punct de vedere legal înaintea legii lui Dumnezeu și ne aflăm sub mânia Lui. Atunci când Isus ne spune că trebuie să fim născuți din nou, El ne spune că starea noastră actuală este deznădăjduit de neascultătoare, coruptă și vinovată. Astfel că suntem tulburați de faptul că Isus ne spune că trebuie să fim născuți din nou.

În al doilea rând, învățătura despre nașterea din nou este tulburătoare pentru că se referă la ceva ce ni se întâmplă, nu la ceva ce facem noi. Ioan 1:13 accentuează lucrul acesta. Textul acesta spune despre copiii lui Dumnezeu că sunt „născuți nu din sânge, nici din voia firii, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.” Dumnezeu este cel care produce nașterea din nou, nu noi. Petru accentuează același lucru: „Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care, după marea Lui îndurare, ne-a născut din nou” (1Petru 1:3). Noi nu suntem cauza nașterii din nou. Dumnezeu cauzează nașterea din nou. Toate lucrurile spirituale bune pe care le facem sunt rezultat al nașterii din nou și nu cauză a nașterii din nou. Asta înseamnă că nașterea din nou este luată din mâinile noastre. Noi nu o putem controla. Și astfel, ea ne confruntă cu neajutorarea noastră și cu dependența noastră absolută de Cineva din afara noastră. Lucrul acesta provoacă tulburare. Ni se spune că nu vom vedea Împărăția lui Dumnezeu dacă nu suntem născuți din nou. Și ni se spune că nu putem determina nașterea noastră din nou.

Așadar, al treilea motiv pentru care învățătura Domnului Isus despre nașterea din nou este tulburătoare este acela că ea ne confruntă cu libertatea absolută a lui Dumnezeu. Despărțiți de Dumnezeu, noi suntem morți din punct de vedere spiritual în rebeliune și egoism. Din fire suntem copii ai mâniei (Efeseni 2:3). Rebeliunea noastră este atât de profundă, încât nu putem nici detecta și nici dori slava lui Hristos în Evanghelie (2Corinteni 4:4). Prin urmare, dacă vrem să ne naștem din nou, lucrul acesta va depinde exclusiv și în mod suprem de Dumnezeu. Decizia Lui de a ne aduce la viață nu va fi o reacție la ceva ce facem noi, ca și cadavre spirituale, ci ceea ce vom face noi va fi o reacție la faptul ca El ne va fi adus la viață. Pentru cei mai mulți oameni, lucrul acesta este tulburător, cel puțin la început.” (John Piper, În sfârșit viu)

Mântuirea este a Domnului!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: